De Trekschuit

Willem-Alexanderpoort, Uithoorn

Materiaal: Baksteen en Beton

Geplaatst in: 1985

Herinneringen aan het Metselkampioenschap 1985
De heer H. de Borst, werkzaam in 1985 als hoofd van de sectie Bouw- en Woningtoezicht in Uithoorn (ten zuiden van Amsterdam) put uit zijn herinneringen aan de 33e editie van het KNB Nationale Metselkampioenschap.
Najaar 1984 bleek er door omstandigheden nog geen locatie en ontwerp voor het 33e Nationale Metselkampioenschap. De heren E.A.G. Brautigam † (Burgemeester te Uithoorn) en de heer De Borst, beide gedreven door betrokkenheid bij de gebouwde omgeving en dus bij baksteen en het metselvak als de basisingrediënten voor de bouw, waren bereid om een blijvende locatie in de gemeente Uithoorn beschikbaar te stellen. Het werd een plek in een zojuist gerealiseerd gemeentelijk bouwcomplex: de Willem-Alexanderpoort.

Wat volgde was een strakke voorbereiding:

  • een kunstenaar werd aangezocht om een ontwerp te maken waaraan 12 deelnemers konden werken: de in voorronden geselecteerden + 1 reserve kandidaat;
  • een aannemer kreeg de opdracht om met spoed een palenfundament te realiseren plus materieel beschikbaar te stellen;
  • een verblijflocatie (voor eten, drinken en slapen) werd gezocht; betonnen elementen (onderdeel van het werkstuk) werden vervaardigd;
  • afzetting en materiaal werden georganiseerd en een excursie naar de luchthaven Schiphol werd verzorgd, zodat de kandidaten en de jury ook een ontspannend ‘vrije-tijds-effect’ meekregen;
  • En uiteraard waren er tal van andere hand- en spandiensten die verricht moesten worden om zo’n wedstrijd goed te kunnen laten verlopen.

Het te realiseren kunstwerk is opgebouwd uit een trekschuit met zeil, 3 paarden en omhaalpalen voor het touw waarmee zo’n schip getrokken werd. Op het gedeelte trekschuit met zeil van het kunstwerk werden 2 plaatjes aangebracht met de respectievelijke tekst: “Trekschuit getrokken door drie paarden ~J. Kramer ~ 1985” en “finale werkstuk 33e nationale wedstrijd in het metselen met baksteen 1985 – ontwerper J. Kramer – Amsterdam / finalisten [v/d] technische school te F.J.M.A. Cremers / Valkenswaard + E.J.C. der Kinderen / Veghel + E. Staal / Harderwijk + J.F. Berkel / Rijssen + G.H. Mensen / Emmen +
H.J.J. de Bruin / Kampen + R.H.B. Vlierman / Almelo (R.K.) + A. Worang / ’s-Hertogenbosch + J.H. Peemen / Breda + W. van der Goot / Bolsward + A.F.M. Roerdink / Ulft + A.L. Vos / Helmond + C.A.P. Heesters / Veldhoven.”

De wedstrijd werd gewonnen door E.J.C. der Kinderen, toen leerling van de RK LTS ‘St Joseph’’ in Veghel en thans aannemer in Breugel.

De heer De Borst:
“Als dank voor het verrichte werk mocht mr. Brautigam de prijs uitreiken en kreeg ik van de jury een klein speldje in de vorm van een troffel. U kunt begrijpen dat ik dat nog steeds met veel trots draag en ook enige dankbaarheid, want het was meer dan de moeite waard om in de jeugd en in vakmanschap tijd, moeite, geld en andere middelen te investeren. Ik hoop dat dit evenement nog heel lang zal voortbestaan!”

Het object is tot op de dag van vandaag in Uithoorn te zien.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Gerard Hadders en Edith Gruson van Pro Arts Design

Kunstmaker: Gerard Höweler

Kunstmaker: Jorine Rooijmans-de Kruyff van Dorssen

Kunstmaker: Gerrit Rietveld

Kunstmaker: Lolke van der Bij en Marianne van Dedem

Kunstmaker: Gerard van Hulzen

Kunstmaker: Ger Zijlstra

Kunstmaker: Rob Cerneüs

ALLE KUNSTOBJECTEN