De geheime trap

Wilhelminakade, tegenover nr 97, Uithoorn

Materiaal: Graniet

Geplaatst in: 1974

De geheime trap bestaat uit 4 stukken natuursteen en is gemaakt in 1973. In 1974 is het geplaatst. Later heeft het een plek gekregen aan de Amstel nabij het stiltemonument.

Armando kunstmaker

Herman Dirk van Dodeweerd, beter bekend als Armando, was kunstschilder, beeldhouwer, schrijver, dichter, violist, journalist en theatermaker.

Armando is een multi talent: tijdens zijn leven is hij zowel kunstschilder, journalist, violist, schrijver, dichter, beeldhouwer, acteur en theatermaker. Hij ziet zijn werk als een zogenaamd ‘gesamtkunstwerk’: al zijn werk vormt samen één geheel.

De basis voor dit gesamtkunstwerk is de Tweede Wereldoorlog. Of zoals Armando het zelf zegt: “Alles wat mijn werk betreft komt voort uit 40-45”. Zo schrijft hij in 1967 het boek De SS-ers waarin hij acht Nederlanders aan het woord laat die tijdens de oorlog tot de SS zijn toegetreden. Maar refereert hij ook in zijn schilderkunst vaak aan de gruweldaden van de nazi’s.

1973: Maakt hij zijn eerste (steen)sculptuur, De geheime trap, die in Uithoorn wordt geplaatst. Publiceert Dagboek van een Dader (2e druk 1990) en de dichtbundel De denkende, denkende doden. Herinneringen.

Vanaf 1979 woonde hij ruim 25 jaar afwisselend in Amstelveen en Berlijn, waar hij tot 1989 in het oude atelier van de nazi-beeldhouwer Arno Breker werkte. Vanaf die tijd woonde hij in Amstelveen, maar hij had plannen zich in Amersfoort te vestigen, de stad van ‘zijn’ museum, het Armando Museum. Op 22 oktober 2007 werd dit museum door een uitslaande brand geheel verwoest, waarbij vrijwel de gehele aanwezige collectie en een deel van het documentatie-archief verloren zijn gegaan.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Nic Jonk

Kunstmaker: Gerardus Cornelis Schoffelen

Ontwerper: J. Kramer

Kunstmaker: Lolke van der Bij en Marianne van Dedem

Kunstmaker: Jonneke Kodde

Kunstmaker: Gerard van Hulzen

Kunstmaker: C. Hund

Kunstmaker: Pieter Kortekaas

ALLE KUNSTOBJECTEN