De Roode Vos

Hoek Schoolstraat / Schans, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 2005

Aan de verdwenen tabaksindustrie van Uithoorn herinnert nog het beeldje De Roode Vos aan de Schans tegenover het Rechthuis. Een soortgelijk beeldje sierde ooit de gevel van de Uithoornse tabaksfabriek. De Roode Vos was de merknaam van pruimtabak.

Aan de gloriejaren van de tabaksfabriek, aan de Schans nr. 23, herinnert het beeldje ‘De Roode Vos’. Het is hier tegenover het Rechthuis in 2005 geplaatst. Deze Roode Vos is een schepping van de Uithoornse kunstenaar Gerard van Hulzen. Hij greep hiervoor terug op een stenen beeldje dat op een console in de hoekgevel van tabaksfabriek Jan de Ruyter (1827-1955) stond.

Gerard van Hulzen kunstmaker

Gerard van Hulzen is geboren op 11 augustus 1946 in Uithoorn en is overleden in 2015.  Hij bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Amsterdam, alwaar zijn interesse voor de beeldende kunst ontlook. In 1974 maakte hij de keus om te gaan studeren aan de Vrije Pedagogische Academie in Zeist. Hij specialiseerde zich in kunstvakken en kreeg les van beeldhouwer Jan Becht.

In 1978 gaf hij les aan de Vrije School in Amsterdam als docent basisschool en later als vakdocent basis- en voortgezet onderwijs.

Van 1992 tot 1997 was hij vakdocent handvaardigheid in Zeist. Hij werkte daar zeer intensief met verstandelijk gehandicapten van 18 tot 21 jaar, wat hem veel wijsheid en een geluksgevoel verschafte. Toch hield Gerard zich naast doceren nog altijd bezig met beeldende kunst en dat resulteerde onherroepelijk in de groei van zijn bekendheid als beeldend kunstenaar.

De vraag naar zijn werk nam toe en Gerard besloot in 1997 te stoppen als docent, om zo al zijn tijd te kunnen besteden aan het vervaardigen van beelden. Tijdens studiereizen door Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Italië deed hij veel inspiratie op. Vooral de zoektocht naar verborgen Fresco’s in Noord-Italië maakten een grote indruk op Gerard.

De beelden en creaties van Gerard van Hulzen ontstonden uit een innerlijke rust en stilte. Het leven in de natuur in al haar facetten was de grootste inspiratiebron voor de kunstenaar. Gerard van Hulzen exposeerde sinds 1984 geregeld in Nederland.

Inmiddels was ook de internationale aandacht gevestigd op de kunstenaar en wist hij zich geliefd onder talloze kunstliefhebbers.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Leonie Molenaar

Kunstmaker: Rob Cerneüs

Kunstmaker: Ger Zijlstra

Kunstmaker: Frans van Seumeren

Kunstmaker: Corien van de Ven

Kunstmaker: Anja Vosdingh-Bessem

Kunstmaker: Jonneke Kodde

ALLE KUNSTOBJECTEN