Aalscholvers

Hoek Wiegerbruinlaan / Achterberglaan, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 2012

Initiatiefnemer Kees ter Beek, bewoner van Zijdelwaard en actief in dit bewonersoverleg, heeft in 2010 het plan opgevat om met een deel van het buurtbudget Zijdelwaard te verrijken met een kunstwerk. Met instemming van de aanwezige bewonersgroep en ondersteund door Stichting Cardanus heeft dit uiteindelijk geresulteerd in het kunstwerk “Twee Aalscholvers”, gemaakt door de in Uithoorn geboren kunstmaker Jonneke Kodde. Kodde haalt haar inspiratie direct uit de natuur, ze volgt veelal de ranke vliegende vogelbeelden, de beweging van vleugels gevat in een ogenblik. Ter Beek hoopt dat het werk de bewoners veel plezier mag bieden.

Jonneke Kodde kunstmaker

Jonneke is in 1958 in Uithoorn geboren. Zij heeft zich na haar opleiding aan de Vrije Leergangen in Amsterdam zelf in de techniek van modellering en beelden maken verder ontwikkeld.

Met name is zij bekend van haar ranke dynamische vogelsculpturen, maar ook in haar andere beelden is de dynamiek en abstractie karakteristiek weergegeven. Haar bronzen vogelbeelden zijn in Nederland en in vele landen daarbuiten neergestreken. Nationaal en internationaal wordt haar werk geëxposeerd.

Mijn inspiratie komt vaak direct uit de natuur. Dynamische, ranke vliegende vogelbeelden. Dat moment van spanning en beweging. Die trek naar de volgende bestemming. De toekomst, het nieuwe, maar ook de terugkeer. Dat probeer ik te vangen in mijn beelden.

Daarbij is de observatie essentieel. De beweging van vleugels gevat in een ogenblik. Altijd kijkend naar de natuur. Sterk werkend uit mijn geheugen. Probeer ik het beeld zo rank mogelijk vorm te geven.

Zoekend naar de grens wat technisch nog kan in brons. Als basis om te boetseren kies ik voor zwarte was. In dit materiaal zijn de slanke vormen treffend op te bouwen, die later in het zware brons toch de indruk geven dat de compositie loskomt en vliegt.

Het kiezen van de plaats in de ruimte. Zorgen dat het beeld van iedere zijde een vriendelijke uitstraling krijgt. Altijd weer dat element van natuur en beweging. Door de boetseerwas krijg ik de mogelijkheid om creativiteit en spanning in mijn beelden te combineren.

De inspiratie voor mijn vogelbeelden kreeg ik van mijn vader Piet van den Brandt. Liefhebber van de natuur in al zijn eenvoud.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Anja Vosdingh-Bessem

Kunstmaker: Jorine Rooijmans-de Kruyff van Dorssen

Kunstmaker: Jorien Rooijmans-de Kruyff van Dorssen

Kunstmaker: Sander Bosman

Kunstmaker: Ella van de Ven

Kunstmaker: Birgit Stigter

Kunstmaker: Arthur Spronken

Kunstmaker: Marie-José van der Lee

ALLE KUNSTOBJECTEN