Levenskracht

Emmalaan t.o notariskantoor, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 1967 (is verplaatst in juli 2023)

Het kunstobject staat in het Oranjepark nabij de Emmalaan. Dit bronzen kunstobject uit 1967 waarin menselijke figuren centraal staan, is van Sjra Schoffelen (geboren 1937). Het toont een grote mate van expressiviteit, ritme, beweging en groei, zoals veel van zijn werk uit die tijd. Het kunstobject bestaat uit drie delen die een confrontatie aangaan. De twee buitenste delen omsluiten als het ware het derde deel dat de kern vormt. Deze kern probeert boven de twee andere delen uit te stijgen. In dit groeiproces zijn de verschillende delen onmisbaar voor elkaar.

Het kunstobject is aangeschaft naar aanleiding van de zomerexpositie van 1966. Het was de gewoonte om na afloop van de expositie een kunstobject aan te kopen.

Sjra Schoffelen kunstmaker

Zijn opleiding volgde hij aan de Stadsacademie en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij cum laude afstudeerde. Hij voltooide zijn opleiding aan de Hochschule fur Bildende Kunste in West Berlijn, waar hij twee jaar samenwerkte met de bekende Duitse beeldhouwer professor Bernhard Heiliger. Terug in Nederland werd zijn werk enkele jaren later bekroond met de Henriette Hunstinx prijs; een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent.

Sjra Schoffelen nam deel aan talrijke exposities, zoals de tentoonstelling ‘Jonge Nederlandse Kunst’, twee Biënnales in het Middelheimpark in Antwerpen, tentoonstellingen in het museum in Utrecht, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Bonnefantenmuseum Maastricht en aan ‘Kunst in Limburg’ in Eindhoven. Ook de Amsteltuin in Amstelveen exposeerde zijn werk. In 2003 kwam er een boek uit over het werk van Sjra Schoffelen en vond een overzichtstentoonstelling plaats.

Van 1970 tot 1990 was hij betrokken bij het kunstonderwijs; eerst in Tilburg en later aan de Stadsacademie in Maastricht, waar hij stafdocent was van de beeldhouwafdeling.

Stijl
Zowel in thematiek als in vormgeving is een duidelijke ontwikkeling zichtbaar in het werk van Sjra Schoffelen. Er zijn periodes waarin het werk expressief en uitbundig is; er zijn ook tijden waarin de beelden worden gekenmerkt door ingetogenheid en bescherming. Zijn laatste werken tonen vitaliteit, maar ook breekbaarheid. Zijn werk kan abstract genoemd worden, al is zijn uitgangspunt veelal organisch. Hij werkt veel in brons, maar ook in steen en in kunststof.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Jonneke Kodde

Kunstmaker: Karin Daan

Kunstmaker: Jorien Rooijmans-de Kruyff van Dorssen

Kunstmaker: Karin Beek

Kunstmaker: Gerrit Rietveld

Kunstmaker: Gerard Hadders en Edith Gruson van Pro Arts Design

Kunstmaker: C. Hund

Kunstmaker: Piet Peters

ALLE KUNSTOBJECTEN