Het gezin

Naast het gemeentehuis / Korte Boterdijk to nr 28, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 1964

Staat op de Korte Boterdijk, naast het gemeentehuis.
Kunstobject van een man, een vrouw en een kind.

Cor Hund kunstmaker

Cor Hund (1915-2008)

Cor Hund was een zoon van Cornelis Christiaan Hund en Elisabeth Hartog. Hij werd op twaalfjarige leeftijd naar de Grafische school gestuurd om lithograaf te worden. Eenmaal geslaagd werd hij leerling-tekenaar bij een drukker. Daarna kreeg hij werk bij een reclamebureau. Van 1932 tot 1938 kreeg hij toegang tot de avondopleiding bij Hendrik Jan Wolter aan de Rijskacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij veranderde van baan en kwam te werken bij het reclamebureau Van Alfen. Cor Hund wist drie dagen per week de ochtendopleiding aan de rijksacademie bij te wonen en won in 1937 de Cohen Gosschalk-prijs voor een tekening van een vrouwelijk naakt. Tot 1942 legde hij zich toe op het schilderen en tekenen in een stemmige figuratieve stijl met dik aangezette lijnen. Als onderwerp nam hij in veelal mensen en vergezichten, later vooral de bewoners van zijn wijk en rondom het Waterlooplein.

Cor Hund werd in 1939 opgeroepen voor militaire dienst en werd na de capitulatie enige tijd krijgsgevangene. Na 1942 legde hij zich abrupt toe op de beeldhouwkunst om zichzelf uit te dagen.  In 1948 werd hij lector aan de Amsterdamse rijksacademie, vanaf 1962 was hij buitengewoon hoogleraar.

Cor Hund maakte diverse kunstwerken voor de openbare ruimte, maar ook klein werk, tekeningen en penningen. Een van de beeldjes, Saidjah en Adinda op een waterbuffel (figuren uit de Max Havelaar), is ook door Cor Hund uitgevoerd in brons en in Uithoorn geplaatst.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Lolke van der Bij en Marianne van Dedem

Kunstmaker: Karin Beek

Kunstmaker: Josje Regout

Kunstmaker: Henny van Grol

Kunstmaker: Eric Claus

Kunstmaker: Ella van de Ven

Kunstmaker: Leonie Molenaar

ALLE KUNSTOBJECTEN