Stilte Monument

Amsteldijk Noord 3, voor de kerk

Materiaal: Natuursteen

Geplaatst in: 2004

De ‘Stilteplek’ in Uithoorn is een maanwitte schijf van natuursteen in de Amstel pal voor de Thamerkerk in een bocht van de Amstel. Een plek ter herdenking. Een stilteplek. Op een van de treden staat ‘…IK BEN WEER WATER EN WOLKEN…’ om zen-spiritualiteit naadloos te verweven met oerhollandse ruimte en zo een monument van stilte voor ‘iedereen’ te maken, een bootje maakt zich los uit de cirkel en wordt meegenomen door de rivier. De cirkel rust met één zijde op de oever tegenover de kerk die wordt getransformeerd tot een kleine compacte belvedère met twee lindenbomen en twee banken. Een drempel verbindt het monument met het terras voor de kerk. De cirkel heeft een doorsnede van 10 meter, is gemaakt gepolijst chinees graniet op een betonfundering, heeft 2 treden van 30 cm hoog, met ingefreesde rvs text in de onderste trede.

Karin Daan kunstmaker

Karin Daan, geboortejaar 1944.

Daan is een dochter van de arts Albertus (Albert) Daan (1900-1988) en drs. Maria Johanna (Tietske) Stiemens (1906-1993). Ze bezocht de Kweekschool voor onderwijzers in Deventer (1961-1965) en vervolgde haar opleiding aan de Arnhemse kunstacademie (1965-1970).

Daan ontwerpt pleinen en plekken in de openbare ruimte. Voorbeelden van haar werk zijn het Homomonument in Amsterdam (1980, onthuld in 1987) en de Cascade in Hoogeveen (1995). Ze werkte bij haar ontwerpen samen met kunstenaars als André Volten, Huib Fens en Jan van Munster. Samen met haar broer, de architect Gunnar Daan, diende ze in 1988 een ontwerp in voor het Museumplein in Amsterdam, dat een eervolle vermelding kreeg.

Daan was als docent verbonden aan de Koninklijke Academie in ‘s-Hertogenbosch (1978-2005) en de Academie van Bouwkunst in Arnhem (1985-1993) en bekleedde daarnaast diverse bestuurs- en adviesfuncties in de kunstwereld.

In de jaren zeventig en tachtig  was Daan betrokken bij activiteiten om vrouwen in de kunst (een voornamelijk mannen gedomineerd terrein) te ondersteunen. Samen met o.a. Liesbeth Brandt Corstius, Josine de Bruyn Cops en Christa van Santen, richtte zij in 1977 de Stichting Vrouwen in de Beeldende Kunst (SVBK) op.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: C. Hund

Kunstmaker: Gerard Höweler

Kunstmaker: Tineke Slingerland-Nusink

Kunstmaker: Nic Jonk

Kunstmaker: Arthur Spronken

Kunstmaker: Corien van de Ven

Kunstmaker: Gerrit Rietveld

Kunstmaker: Anja Vosdingh-Bessem

ALLE KUNSTOBJECTEN