Aarde en Water II

Oranjepark, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 1980

Dit kunstobject staat in het Oranjepark. Het is een gedenkteken ter gelegenheid van het bevrijdingsfeest in 1980 (35 jaar).

In dit bronzen beeld op een hardstenen sokkel zijn een vrouwenfiguur en een dolfijn (of andere grote vis) te herkennen. Het is gesigneerd ‘Nic Jonk 1976’. De sculpturen van deze beeldhouwer zijn duidelijk herkenbaar door hun ‘aaibare’ ronde vormen.

Nic Jonk kunstmaker

Nicolaas ‘Nic’ Jonk (1928 – 1994) was een beeldend kunstenaar die vooral bekend is geworden om zijn voluptueuze beelden van mythologische voorstellingen, vrouwen en dieren. Hij was ook actief als graficus, schilder en ontwerper van sieraden. Op zo’n 200 plekken in de openbare ruimte van Nederland staat een beeld van Nic Jonk. Zijn werk is ook aanwezig op voor iedereen toegankelijke plaatsen in België, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Net als Charlotte van Pallandt maakte Nic Jonk deel uit van De groep, een stroming die een duidelijke wisselwerking zag tussen kunst en ruimte (architectuur).

Levensloop
Nic Jonk kwam uit een arm boerengezin en ging op 17-jarige leeftijd het reclamevak in. In 1947 volgde hij een avondcursus aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam waar hij les kreeg van Wessel Couzijn, die hem stimuleerde om verder te gaan. In 1949 was Jonk aanwezig bij de eerste Sonsbeektentoonstelling in Arnhem. Hij besloot naar aanleiding hiervan zich te gaan richten op beeldhouwkunst. In 1953 ging hij alsnog naar de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. Drie jaar later stopte hij, teleurgesteld in de opleiding en begon hij voor zichzelf. Samen met Wessel Couzijn en Mari Andriessen richtte hij Ateliers ’63 op waar hij les ging geven tot 1966. In het schooljaar 1974-1975 gaf hij ook nog even les op de Gerrit Rietveld Academie. In 1965 vestigde hij zich met zijn vrouw en zes kinderen in Grootschermer waar hij een beeldenpark inrichtte.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Franz Bodner

Kunstmaker: Frans van Seumeren

Kunstmaker: Lia van Vugt

Kunstmaker: Rob Cerneüs

Kunstmaker: Armando

Kunstmaker: Theo Mulder

Kunstmaker: Charlotte van Pallandt

ALLE KUNSTOBJECTEN