Waternimf

Laan van Meerwijk tussen Frees en Fregat, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 1989

Het kunstobject is in het kader van een beeldenroute door Meerwijk geplaatst. (rond 1989)

Helaas hebben wij niet meer informatie over dit betreffende beeld.
Mocht u wel meer weten over de historie van dit beeld stuur dan een mail naar info@cpuk.nl.

Lia van Vught kunstmaker

Lia van Vugt is in 1945 geboren op Goeree Overflakkee. Na het gymnasium in Roosendaal volgde ze de opleiding Monumentale Vormgeving aan de academie ‘Artibus’ in Utrecht. Hier waren vooral de lessen in het atelier van de beeldhouwer Jan van Luyn belangrijk. Van 1976 tot 1978 volgde Van Vugt de beeldhouwopleiding aan de Jan van Eyck-academie in Maastricht, destijds het enige postacademiale instituut in Nederland. In 1977 ontving Van Vugt een stipendium van het Italiaans Cultureel Instituut voor een vervolgstudie aan de Brera Academie in Milaan.

De beelden van Lia van Vugt zijn niet primair vanuit de natuur gedacht, het zijn zelfstandige objecten die hun eigen regels volgen. De belangrijkste regel is dat het beeld van alle kanten bekeken kan worden, van onderen, van boven, van opzij. Het gaat erom hoe het beeld ingrijpt in de ruimte eromheen. Van Vugt streeft naar een zekere ‘abstractie’. Dit is een gevolg van haar streven om een autonoom beeld te creëren, een beeld dat onafhankelijk is van een voorgeschreven context en dat zichzelf als referentie heeft.

Een goed beeld ontstaat langzaam. Er is oneindig veel tijd en een monomane aandacht voor nodig. Hier iets wegnemen, daar iets toevoegen, het is een kwestie van millimeters. Het handmatige proces is een vorm van meditatie, van met jezelf praten zonder exact te weten wat je aan het zeggen bent. “Het beeld is goed,” zegt Van Vugt, “wanneer de ogen er overheen kunnen dwalen en steeds nieuwe dingen ontdekken.” Lia van Vugt heeft een bewonderenswaardige en zeldzame beheersing van het beeldhouwersambacht. Ze beoefent zowel het modelleren als het hakken. Zij werkt in hout, steen, brons en glas.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Jonneke Kodde

Kunstmaker: Frans van Seumeren

Kunstmaker: Gerrit Rietveld

Kunstmaker: Gerard van Hulzen

Kunstmaker: Kees Verkade

Kunstmaker: Rob Cerneüs

Kunstmaker: Tineke Slingerland-Nusink

Kunstmaker: Anja Vosdingh-Bessem

ALLE KUNSTOBJECTEN