Vechtende hanen

Admiraal de Ruyterlaan 34, Uithoorn

Materiaal: Brons

Geplaatst in: 1964

Kunstobject van twee hanen op een laag voetstuk. Het kunstobject is gesigneerd met een soort stempel bestaande uit drie cirkels, met daarin resp. de tekst cire / per / due, joos/ ten en hol / land als ondertekening en is afkomstig van de bronsgieterij A cire perdue van Ben Joosten, de gieterij waar het beeld is gegoten.

Eric Claus kunstmaker

Eric Claus, geboren op 3 juni 1936 te Haarlem, behoort tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de moderne tijd.

Claus volgde een opleiding aan de Grafische School (1949-1952), het Rijksinstituut tot Opleiding van Teekenleeraren (1952-1954) en de Rijksakademie van beeldende kunsten (1955-1960), alle in Amsterdam. Van 1979-1990 was hij hoogleraar aan de Rijksakademie.

Claus is een vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Vanaf begin jaren 1960 wordt zijn werk op veel plaatsen in Nederland in de openbare ruimte geïnstalleerd. Terugkerend motief zijn de figuren uit de commedia dell’arte, zoals de Luitspeler (1981) in Hoogezand. Hij maakte daarnaast onder andere het herinneringsmonument voor Willem Drees (1988) in Den Haag en het beeld Denken, kijken en doen voor het hoofdkantoor van de Rabobank (1990) in Utrecht.

Claus is ook medailleur, hij heeft diverse munten en penningen ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de 10 gulden-munt met Jan Steen (1997). Sinds 2005 is de Colombina, de VSCD-prijs voor de beste vrouwelijke bijrol van het Nederlands theaterseizoen naar zijn ontwerp.

Bij de lintjesregen van 2017 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

MEER KUNSTOBJECTEN

Kunstmaker: Marie-José van der Lee

Kunstmaker: Ek van Zanten

Kunstmaker: Charlotte van Pallandt

Kunstmaker: Jonneke Kodde

Ontwerper: J. Kramer

Kunstmaker: Nic Jonk

Kunstmaker: Karin Daan

Kunstmaker: C. Hund

ALLE KUNSTOBJECTEN