Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Boerderij

Drechtdijk 72, De Kwakel
Gemeentelijk monument

De boerderij ligt aan de Kleine Drecht en langs het erf liep de Reigers- of Grietjesvaart. Deze eindigde na de inpoldering van de Zuiderlegmeer bij de Ringvaart. Op de plaats van de boerderij was oorspronkelijk tuinland van Pieter Schijf gelegen. Na de dood van Pieter kwam het land toe aan zijn zoon Cornelis Schijf, die op boerderij Nooitgedacht aan de Boterdijk woonde.

Pieters dochter Heintje Schijf bracht het tuinland in 1866 in bij haar huwelijk met Bart Bartels. Het echtpaar bewoonde boerderij Halfwege aan de Drechtdijk. Cees, zoon van Bart en Heintje,  maakte grote veranderingen mee: de inpoldering van de Legmeerplassen en de aanleg van de rijweg Drechtdijk. Cees trouwde met Huibje van Doorn en stemde de oplevering van hun nieuwbouw boerderij af met de huwelijksdatum 9 mei 1905.

Voor de bouw van de boerderij, de brug en enkele andere bruggen op zijn grondgebied moest Cees op grond van de Kringenwet toestemming vragen aan het Departement van Oorlog. Cees en Huibje kregen negen kinderen, waarvan Jan het melkveebedrijf in 1943 overnam. Jan trouwde in 1946 met Cornelia Klijn en verkocht het bedrijf bij de verkaveling van het gebied Bezworen Kerf in 1970, maar bleef wel op de boerderij wonen.

In 1990 werd de boerderij verkocht aan Jan Nieuwendijk, die een elektrotechnisch bedrijf had. In 1993 zette zijn zoon Charles het bedrijf voort, doch hij verplaatste de zaak in 2009 naar Mijdrecht. Wim Bartels, een der nazaten van de vroegere bewoners kocht de boerderij en restaureerde het grondig. Alleen de voorgevel bleef staan. De boerderij werd teruggebracht tot zijn oorspronkelijke grondplan en grootte. De zijgevel werd voorzien van een trappenhuis.

MEER MONUMENTEN

In 1927 tekende architect B. van Rinsum uit Wilnis het ontwerp voor het huidige gemaal Het Zandpad en in 1950…

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

Oorspronkelijk vormde de Thamerlaan als Thamerdijk de verbinding tussen Hollandsedijk en Zijdelveld.

De vrijstaande woning mat in het ontwerp van een van de voormannen van de Amsterdamse School Michel de Klerk (1884-1923)…

Op 23 juli 1781 legde een hevige brand bijna alle huizen aan de Schans in de as.

Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen…

In 1912 werd deze stalen brug in het traject Aalsmeer-Nieuwersluis in opdracht van de H.E.S.M (Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij) aangelegd.

ALLE MONUMENTEN