Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Gemeentehuis

Marktplein 2, Uithoorn
Gemeentelijk monument

Het gemeentehuis aan het Marktplein werd op 15 april 1937 geopend door mr. J. Bomans, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland en de vader van de latere schrijver Godfried Bomans. Het ontwerp was van de hand van het Rotterdamse architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok. Op 27 oktober 1936 legde de zoon van de burgemeester, Michel Koot, de eerste steen. Deze is nog aanwezig in de gevel. Ook is de nor met het getraliede raam er nog. Na de oorlog werd de plaquette aangebracht van de gemeente Vierlingsbeek waar Uithoorn hulp en goederen aangeboden had.

Het gebouw is enkele meters in de Amstel gebouwd, een geste van de provincie aan Uithoorn bij en rondom het spel in de jaren dertig van de vorige eeuw bij de aanleg van de Nieuwe Weg (Provinciale Weg) die het dorp doorsneed. Het is een voorbeeld van de Delftse School, waarbij gebruik gemaakt is van rode baksteen in Noors- of kettingverband en blauwe Romaanse dakpannen. Er is weinig natuursteen en siersmeedwerk aanwezig.

Op de begane grond bevonden zich de secretarie, het archief, de kamers van de burgemeester, gemeenteopzichter en –ontvanger, de afdeling voor de veldwachter met twee cellen en een verhoorkamer. Op de eerste verdieping waren de raadszaal en de woning van de gemeentebode. De originele glas-in-loodramen van glazenier Willem Mengelberg en geschenken vanuit de bevolking, hebben een plek gevonden in het tegenwoordige gemeentehuis. De muurschilderingen van Hans Mengelberg en een gietijzeren spreuk in de raadszaal ‘God voor alles’ zijn niet bewaard gebleven. De hele bouwproces is vastgelegd door de Uithoornse fotograaf en filmer M.L. de Boer.

In 2016 vestigde zich een restaurant op de benedenverdieping en werd er een terras in de Amstel gebouwd dat vrij moest liggen van de gevel.

MEER MONUMENTEN

Op 23 juli 1781 legde een hevige brand bijna alle huizen aan de Schans in de as.

In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw…

Een ‘jong’ gemeentelijk monument is dit woonhuis uit 1911, dat recent aan de lijst is toegevoegd en nauwgezet is gerestaureerd…

De eerst bekende eigenaar van deze 17e-eeuwse langhuisboerderij was Huijbert Jansz.

Een strak vorm gegeven pand dat architect en kerkvoogd Dirk Verwoerd ontwierp voor de Hervormde Gemeente.

Deze woning stond bekend als boerderij Door Gods Zegen en was van Jan Leenders. Deze bezat een groot veenbedrijf en…

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

ALLE MONUMENTEN