Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel
Rietgedekte boerderij
Drechtdijk 23, De Kwakel
Gemeentelijk monument
Deze boerderij met rieten kap en is van belang vanwege zijn ligging aan de weg. De situatie geeft duidelijk het opdringen van de Drechtdijk aan en een vermoeden van de oude situatie, waarbij het pad, het voorerf en het gebouw in elkaar overgingen. De oude verkaveling is nog goed af te lezen aan de ligging. De architectuur is sober met goed gedetailleerde accenten zoals de daklijst en het zolderraam. Het mooie rieten dak heeft helaas te grote, later aangebrachte kapellen. Afgaande op de zichtbare architectuurdetails is de bouwdatum te stellen op circa 1900.
Rond 1910 was de boerderij eigendom van de rooms-katholieke Kerk in De Kwakel en werd gepacht door Jan Zijerveld die getrouwd was met Agnes Kruisheer. Zij kwamen op de boerderij, omdat de vorige pachter Wilhelmus Zwetsloot uit Vinkeveen overleed en diens weduwe E. Zandvliet hertrouwde met Hannes Beuk. De boerderij kwam daarmee vrij voor de dochter van C. Kruisheer.
Het gezin van Jan Zijerveld en Agnes Kruisheer telde vijf kinderen en zijn land lag deels aan de oost- en deels aan de westzijde van de Drechtdijk voorbij het Fort bij De Kwakel. In 1935 deed Jan Zijerveld de boerderij over aan Rinus Verlaan die getrouwd was met Helena Zijerveld, de dochter van Jan. Hun huwelijk bleef kinderloos. Rinus Verlaan werd omstreeks 1954 eigenaar van de boerderij. Na zijn dood bleef zijn weduwe op de boerderij wonen tot aan de verkoop ervan aan Siem Heemskerk in 1964. Begin jaren negentig van de vorige eeuw kocht Eric van Ee, uit Uithoorn, de boerderij en vestigde er zijn terrazzobedrijf Botticino in, nu Binnenbeton geheten.
MEER MONUMENTEN
Een woning met koetshuis gebouwd omstreeks 1920, zo beschreef de gemeentelijke monumentencommissie het pand Schans 27 in 1985.
Het herenhuis uit 1915 opgetrokken in de stijl van de Art Nouveau en bekend als doktershuis, stond in de vroegere…
Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…
Het pand is ontworpen door architect Dirk Verwoerd en kwam in 1932 gereed.
Oorspronkelijk vormde de Thamerlaan als Thamerdijk de verbinding tussen Hollandsedijk en Zijdelveld.
Het tweede kerkje van de Hervormde Gemeente te Uithoorn aan de Amstel staat er sinds 1834. De naam Thamerkerk verwijst…
De vorige boerderij Nooitgedacht, gepacht door Hendricus Schijf, brandde in 1901 af. De herbouw werd door de Levensverzekering Maatschappij Utrecht…