Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

De Hoeksteen

Alfons Ariënslaan 1, Uithoorn
Gemeentelijk monument

De Hoeksteen is de enige kerk die Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) ontwierp. Hij overleed het jaar voor de ingebruikname van De Hoeksteen door de Hervormde Gemeente van Uithoorn. Zijn geassocieerden, J. van Dillen en J. van Tricht, voltooiden zijn werk. Rietveld liet zich bij het ontwerp inspireren door bijbelteksten over het nieuwe Jeruzalem. Hij benutte de weerspiegeling van de kerk in het water om van het halve kubus grote gebouw een hele te maken. Het gebouw bevatte naast de kerkzaal met 450 zitplaatsen, een foyer, toneelzaal, vergaderruimtes, consistorie en een ondergrondse fietsenstalling. De toneelzaal werd spoedig gebruikt door de zondagschool  (later door een fysiotherapiepraktijk) en de fietsenberging werd knutselruimte. In de uitbouw was de kosterswoning.

Op 15 januari 1984 vond de afscheidsdienst plaats; terugloop van het aantal hervormde gemeenteleden was er mede oorzaak van. Een deel van de kerkbanken ging naar het Kröller-Müller Museum, dat de preekstoel, avondmaalstafel met stoel en kerkbanken in bruikleen afstond aan de Buitenhof, een bejaardenhuis in Buitenveldert. Het orgel ging naar de protestantse gemeente in Dronten. De Eijsboutsklok werd opgeslagen en kreeg in 1992 een plek in de Tuindorpkerk te Utrecht.

In 1983 werd De Hoeksteen verbouwd tot Openbare Bibliotheek (architectenbureau J.G. de Groot en A.H. de Zanger). In de hoge kerkzaal kwamen extra gebouwd. In 2017 werd het gebouw verkocht om er een theater/filmzaal, acht appartementen, kunstuitleen en horeca te realiseren. Uiteindelijk kwamen er bar-restaurant & bierbrouwerij Gerrit, een cultuurzaal en playground in

MEER MONUMENTEN

De naam De Dankbaarheid gaat verder terug dan 11 maart 1865, toen de eerste steen gelegd werd voor deze boerderij.

Aan de rand van de fortgracht die het eiland omsluit waarop Fort aan de Drecht is gebouwd staan de fortwachterswoning,…

Het herenhuis uit 1915 opgetrokken in de stijl van de Art Nouveau en bekend als doktershuis, stond in de vroegere…

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

Dit pand werd ontworpen door architectenbureau Zanstra, Giesen & Sijmons (1932-1954).

In 1912 werd deze stalen brug in het traject Aalsmeer-Nieuwersluis in opdracht van de H.E.S.M (Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij) aangelegd.

Leeuwarden is een zuivelboerderij met ruim dertig stuks melkkoeien. Het kleinschalige bedrijf voert sportactiviteiten uit onder de naam Poldersport.

ALLE MONUMENTEN