Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel
Woonhuis De Klerk
Thamerlaan 14, Uithoorn
Gemeentelijk monument
De vrijstaande woning mat in het ontwerp van een van de voormannen van de Amsterdamse School Michel de Klerk (1884-1923) ongeveer 9 x 9 meter. De indeling op de begane grond was: een hal, keuken (met regenwaterpomp), zit- en een woonkamer van elkaar gescheiden door een wand met schuifdeuren en kasten. Op de eerste verdieping: drie slaapkamers en een dienstbodekamer. Het privaat loosde op een beerput. Aan de achterzijde van het huis was een veranda gebouwd.
Gemeentearchitect Herman van der Zijden vereenvoudigde het metselverband en de vliering werd weggelaten. Waarom De Klerk zijn ontwerp overdroeg aan Van der Zijden is niet bekend.
De woning werd ontworpen voor Jesaia Hamburger en Ester Blom. Jesaia werd op 59-jarige leeftijd in Sobibor vermoord. Ester werd op 63-jarige leeftijd eveneens in Sobibor vermoord. Jesaia Hamburger en architect Michel de Klerk kenden elkaar als verwanten. Jesaia verkocht de woning op 25 juli 1913 voor 3.800 gulden aan zijn schoonvader Mozes Blom. Zijn weduwe verkocht de woning in 1918 aan Antonius Petrus Verberne, hoofd ener school.
In 1929 kocht veehandelaar Willem Steenkamp de woning en verhuurde het. In 1941 kwam de woning in bezit van slager Martinus Rekelhof , die het verhuurde aan Piet Könst. Hij kocht de woning in 1952. Maria Anna Kramps, bloemiste, kocht de woning in 1992 om deze in 2012 te verkopen aan G. den Baas, handelend voor Wen Ming Tang. De woning en het erf raakten in verval en werden aangeboden als goede investering voor nieuwbouw. Door de inspanning van de Bond Heemschut kon het echter als monument behouden blijven en werd het in 2019 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser met steun van de Bank Giro Loterij. De vereniging restaureerde het pand grondig en heeft het momenteel in de verhuur.
MEER MONUMENTEN
De naam De Dankbaarheid gaat verder terug dan 11 maart 1865, toen de eerste steen gelegd werd voor deze boerderij.
Thamerlaan 17 grijpt terug op een zeer vroeg woningtype.
In 1882 kwam het huidige pand met een grote achtertuin gereed, vlakbij de Nederlands Hervormde Thamerkerk.
Leeuwarden is een zuivelboerderij met ruim dertig stuks melkkoeien. Het kleinschalige bedrijf voert sportactiviteiten uit onder de naam Poldersport.
Het gemeentehuis aan het Marktplein werd op 15 april 1937 geopend door mr. J. Bomans, waarnemend commissaris van de Koningin…
Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen…
De boerderij werd in 1995-1997 door toenmalig eigenaar Frank van de Aardweg gerestaureerd.