Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Woonhuis De Klerk

Thamerlaan 14, Uithoorn
Gemeentelijk monument

De vrijstaande woning mat in het ontwerp van een van de voormannen van de Amsterdamse School Michel de Klerk (1884-1923) ongeveer 9 x 9 meter. De indeling op de begane grond was: een hal, keuken (met regenwaterpomp), zit- en een woonkamer van elkaar gescheiden door een wand met schuifdeuren en kasten. Op de eerste verdieping: drie slaapkamers en een dienstbodekamer. Het privaat loosde op een beerput. Aan de achterzijde van het huis was een veranda gebouwd.

Gemeentearchitect Herman van der Zijden vereenvoudigde het metselverband en de vliering werd weggelaten. Waarom De Klerk zijn ontwerp overdroeg aan Van der Zijden is niet bekend.

De woning werd ontworpen voor Jesaia Hamburger en Ester Blom. Jesaia werd op 59-jarige leeftijd in Sobibor vermoord. Ester werd op 63-jarige leeftijd eveneens in Sobibor vermoord. Jesaia Hamburger en architect Michel de Klerk kenden elkaar als verwanten. Jesaia verkocht de woning op 25 juli 1913 voor 3.800 gulden aan zijn schoonvader Mozes Blom. Zijn weduwe verkocht de woning in 1918 aan Antonius Petrus Verberne, hoofd ener school.

In 1929 kocht veehandelaar Willem Steenkamp de woning en verhuurde het. In 1941 kwam de woning in bezit van slager  Martinus Rekelhof , die het verhuurde aan Piet Könst. Hij kocht de woning in 1952. Maria Anna Kramps, bloemiste, kocht de woning in 1992 om deze in 2012 te verkopen aan G. den Baas, handelend voor Wen Ming Tang. De woning en het erf raakten in verval en werden aangeboden als goede investering voor nieuwbouw. Door de inspanning van de Bond Heemschut kon het echter als monument behouden blijven en werd het in 2019 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser met steun van de Bank Giro Loterij. De vereniging restaureerde het pand grondig en heeft het momenteel in de verhuur.

MEER MONUMENTEN

Hoewel het stationsgebouw al in 1911 gereed kwam duurde het nog tot 1915 alvorens Uithoorn werd aangesloten op het spoorwegnet.

Dit fort dateert uit 1906. Het is met het bungalowpark omheen particulier eigendom sinds 1971

Een langgerekte boerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw met een stal en een rietgedekt dak.

Een strak vorm gegeven pand dat architect en kerkvoogd Dirk Verwoerd ontwierp voor de Hervormde Gemeente.

In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw…

In 1912 werd deze stalen brug in het traject Aalsmeer-Nieuwersluis in opdracht van de H.E.S.M (Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij) aangelegd.

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…

ALLE MONUMENTEN