Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Het Rechthuis

Schans 29, Uithoorn
Gemeentelijk monument

Over de geschiedenis van Het Rechthuis kan men een lijvig boek schrijven. In 1322 wordt de naam Den Uijthoorn voor het eerst genoemd. Walich van Utehorne, rond 1300 leenman van de proost van Sint-Jan, kreeg samen met zijn zus Elburch de visrechten in de Amstel, Simeer (Zijdelmeer) en Lecmeer (Legmeer) van bisschop Gwijde. Pas rond 1387 is er sprake van een huijsinghe (plus herberg) bij het veer over de Amstel en ongetwijfeld zullen schout en schepenen daar vergaderd hebben en beperkt recht gesproken, vandaar de naam Rechthuis.

In de Middeleeuwen was er een herberg annex rechthuis te vinden pal bij de oversteekplaats voor passanten die van Holland via Mijdrecht naar Utrecht reisden. De herbergier-schout zorgde toen ook voor de veerdienst. In 1636 liet de proost van Sint-Jan een brug slaan over de Amstel (de zogeheten Lange Brug in tegenstelling tot de Korte Brug over de sluis tussen Amstel en Zijdelmeer). Daardoor nam de buurt Aen den Uijthoorn in aanzien en qua huizenaantal toe. Tijdens de oorlog tegen de Fransen (1672-1673) werd aan de Heerenweg een schans gebouwd en het Rechthuis als kazerne gebruikt en goeddeels geruïneerd. In 1678 was de herbouw voltooid. De naam Schans zou die van Heerenweg verdringen.

Op 23 juli 1781 brandde dit pand af, evenals zovele woningen aan de Schans. Pas in 1788 was de schade aan de Lange Brug hersteld. De laatste familie die Het Rechthuis exploiteerde was de familie Verhoek (1822-1969). Die verkocht het pand aan Dirk van den Broek en daarna kreeg het verschillende eigenaren. Aan de overzijde van het Rechthuis stonden de stallen van Verhoek voor de paarden die na hun rit voor de koets of trekschuit uitgespannen waren. Al voor de Tweede Wereldoorlog werd de stalhouderij afgestoten, vanwege de opkomst van andere paardenkrachten: de auto. Als recht- en raadhuis deed het gebouw dienst tot 1914.

MEER MONUMENTEN

De banpaal bij de driesprong Hollandsedijk, Bovenkerkerweg en Randweg-Oost is een zeldzaamheid.

Thamerlaan 17 grijpt terug op een zeer vroeg woningtype.

In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw…

Dit blok van drie woonhuizen verrees na de brand van 23 juli 1781 in de Schans, ooit een lommerrijke straat.

Een woning met koetshuis gebouwd omstreeks 1920, zo beschreef de gemeentelijke monumentencommissie het pand Schans 27 in 1985.

Het tweede kerkje van de Hervormde Gemeente te Uithoorn aan de Amstel staat er sinds 1834. De naam Thamerkerk verwijst…

In 1927 tekende architect B. van Rinsum uit Wilnis het ontwerp voor het huidige gemaal Het Zandpad en in 1950…

ALLE MONUMENTEN