Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

De Morgenster

De Visserlaan 2 t/m 6, Uithoorn
Gemeentelijk monument

Een strak vorm gegeven pand dat architect en kerkvoogd Dirk Verwoerd ontwierp voor de Hervormde Gemeente. Het verenigingsgebouw De Morgenster met zaal, garderobe en vergaderruimtes inclusief twee woningen (voor de koster en het hoofd der school) werd gebouwd in 1932/1933. Kerk, begraafplaats, tuin en de op 4 januari 1932 geopende Hervormde School vormden één ensemble. Immers, de Van Seumerenlaan was nog niet aangelegd.

De Visserlaan 4 bleef kosterswoning, toen De Visserlaan 2 – de woning van het hoofd der school – werd betrokken door een fysiotherapeut. Het verenigingsgebouw werd gekocht door Ons Tweede Thuis (Aalsmeer) die er in 2017 een ArbeidsTrainingsCentrum in onderbracht.

Het gebouw is een exponent van de Amsterdamse School. Het is opgetrokken uit naar voren en achteren springend metselwerk van rode en gele steen in Noors- of ketting-, kruis- en koppenverband. Bij de restauratie omstreeks 2010 heeft men als het ware een apart binnengebouw gerealiseerd en de oorspronkelijke raamindeling, de glas-in-loodramen en siersmeedwerk gehandhaafd. De dakpartijen zijn gedeeltelijk plat en gedeeltelijk zadeldak gedekt met rode pannen.

Het straatje heette eigenlijk Julianalaan, een logische aansluiting bij de Wilhelminakade. In 1938, bij de aanleg van de Oranjewijk, werd de naam gewijzigd in De Visserlaan. Johannes Theodoor de Visser (1857-1932) was hervormd predikant en minister van onderwijs in 1918.

Verwoerd tekende ook zijn eigen woning op Amsteldijk-Noord 32.

MEER MONUMENTEN

Dit pand werd ontworpen door architectenbureau Zanstra, Giesen & Sijmons (1932-1954).

Over de geschiedenis van Het Rechthuis kan men een lijvig boek schrijven. In 1322 wordt de naam Den Uijthoorn voor…

In maart 1959 gaf de directie van de Internationale Bedrijfsmachine Maatschappij N.V. (IBM), behorend tot de International Business Machines Corporation,…

In 1882 kwam het huidige pand met een grote achtertuin gereed, vlakbij de Nederlands Hervormde Thamerkerk.

In 1927 tekende architect B. van Rinsum uit Wilnis het ontwerp voor het huidige gemaal Het Zandpad en in 1950…

Dit herenhuis, ontwerp van architect J.A. Bakker uit de Haarlemmermeer, werd in 1912 gebouwd voor Cornelis Johannes van der Burg,…

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

ALLE MONUMENTEN