Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

De Morgenster

De Visserlaan 2 t/m 6, Uithoorn
Gemeentelijk monument

Een strak vorm gegeven pand dat architect en kerkvoogd Dirk Verwoerd ontwierp voor de Hervormde Gemeente. Het verenigingsgebouw De Morgenster met zaal, garderobe en vergaderruimtes inclusief twee woningen (voor de koster en het hoofd der school) werd gebouwd in 1932/1933. Kerk, begraafplaats, tuin en de op 4 januari 1932 geopende Hervormde School vormden één ensemble. Immers, de Van Seumerenlaan was nog niet aangelegd.

De Visserlaan 4 bleef kosterswoning, toen De Visserlaan 2 – de woning van het hoofd der school – werd betrokken door een fysiotherapeut. Het verenigingsgebouw werd gekocht door Ons Tweede Thuis (Aalsmeer) die er in 2017 een ArbeidsTrainingsCentrum in onderbracht.

Het gebouw is een exponent van de Amsterdamse School. Het is opgetrokken uit naar voren en achteren springend metselwerk van rode en gele steen in Noors- of ketting-, kruis- en koppenverband. Bij de restauratie omstreeks 2010 heeft men als het ware een apart binnengebouw gerealiseerd en de oorspronkelijke raamindeling, de glas-in-loodramen en siersmeedwerk gehandhaafd. De dakpartijen zijn gedeeltelijk plat en gedeeltelijk zadeldak gedekt met rode pannen.

Het straatje heette eigenlijk Julianalaan, een logische aansluiting bij de Wilhelminakade. In 1938, bij de aanleg van de Oranjewijk, werd de naam gewijzigd in De Visserlaan. Johannes Theodoor de Visser (1857-1932) was hervormd predikant en minister van onderwijs in 1918.

Verwoerd tekende ook zijn eigen woning op Amsteldijk-Noord 32.

MEER MONUMENTEN

De banpaal bij de driesprong Hollandsedijk, Bovenkerkerweg en Randweg-Oost is een zeldzaamheid.

De boerderij ligt aan de Kleine Drecht en langs het erf liep de Reigers- of Grietjesvaart. Deze eindigde na de…

Een woning met koetshuis gebouwd omstreeks 1920, zo beschreef de gemeentelijke monumentencommissie het pand Schans 27 in 1985.

Op 21 december 1782 droeg pastoor Mattias Herfkens de eerste mis op in het houten kerkje. Vanaf de straatkant kon…

Oorspronkelijk vormde de Thamerlaan als Thamerdijk de verbinding tussen Hollandsedijk en Zijdelveld.

Dit fort dateert uit 1906. Het is met het bungalowpark omheen particulier eigendom sinds 1971

Een langgerekte boerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw met een stal en een rietgedekt dak.

ALLE MONUMENTEN