Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Station De Kwakel

Noorddammerweg 44, De Kwakel
Gemeentelijk monument

De wachterswoning en halteplaats 43 lag op de lijn Aalsmeer-Uithoorn-Nieuwersluis. De halte werd geopend op 1 juli 1914 en gesloten op 15 mei 1935. Het is een HESM III gebouw uit 1911 met een tegeltableau uit de fabriek Westraven. Rechts was de wachtkamer met buiten een luifel die later geïntegreerd is in een houten aanbouw. Tegenwoordig ligt het pand aan de busbaan Uithoorn-Haarlem, officieel in gebruik genomen op zondag 21 augustus 2011. Bij de aanleg van de busbaan verdwenen helaas de bruggenhoofden bij de halteplaats.

De Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij werd in 1898 opgericht en maakte een plan voor de aanleg van een spoorwegnet door de Haarlemmermeerpolder en omgeving. Deze plannen werden in 1906 door het ministerie goedgekeurd. In 1908 begon men met de onteigening van de benodigde grondpercelen. De Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM of HSM), nam na 1910 de HESM over. Er waren drie hoofdlijnen: Haarlem-Nieuwersluis, Amsterdam-Alphen en Amsterdam-Leiden. Niet minder dan 32 polders werden doorsneden door een lijnennet van ruim 110 kilometer lengte in het vierkant tussen Amsterdam, Haarlem, Leiden, Alphen aan den Rijn en Nieuwersluis.

De baanvakken Haarlem-Hoofddorp-Aalsmeer en Hoofddorp-Leiden werden op 2 augustus 1912 in exploitatie genomen. Het baanvak Aalsmeer-Uithoorn volgde op 1 juli 1914 en in mei 1915 de lijnen Uithoorn-Amsterdam (Willemspark). Het baanvak Aalsmeer-Uithoorn werd ruim twintig jaar later (6 oktober 1935) al gesloten voor passagiersvervoer en op 3 juni 1973 voor het vrachtvervoer. De halteplaats werd op 15 mei 1935 onttrokken aan de dienst. Tegenwoordig doet het dienst als woonhuis en de huidige eigenaren vatten in 2023 een grootscheepse restauratiebeurt aan.

MEER MONUMENTEN

De banpaal bij de driesprong Hollandsedijk, Bovenkerkerweg en Randweg-Oost is een zeldzaamheid.

Dit blok van drie woonhuizen verrees na de brand van 23 juli 1781 in de Schans, ooit een lommerrijke straat.

Een langgerekte boerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw met een stal en een rietgedekt dak.

De Stelling van Amsterdam is eind negentiende en begin twintigste eeuw aangelegd ter verdediging van de hoofdstad. Langs een 135…

Het herenhuis uit 1915 opgetrokken in de stijl van de Art Nouveau en bekend als doktershuis, stond in de vroegere…

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…

De boerderij ligt aan de Kleine Drecht en langs het erf liep de Reigers- of Grietjesvaart. Deze eindigde na de…

ALLE MONUMENTEN