Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Boerderij Leeuwarden

Boterdijk 91, De Kwakel
Rijksmonument

Leeuwarden is een zuivelboerderij met ruim dertig stuks melkkoeien. Het kleinschalige bedrijf voert sportactiviteiten uit onder de naam Poldersport. De huidige eigenaar is de vierde generatie Blommestijn op deze plek. Mensen met een verstandelijke beperking vinden een zinvolle dagbesteding op deze zorgboerderij.

De boerderij is een langhuisboerderij van het voergangtype; het heeft een zomerhuis. De boerderij werd volgens een steen in de voorgevel gebouwd in 1894. Zij verrees op de plek van een boerderij uit omstreeks 1850, waarbij de oude stal gehandhaafd bleef.  Links staat het zomerhuis uit 1894.

Het uit 1850 daterende stalgedeelte in het verlengde van het woongedeelte, is opgetrokken in handgevormde grauwe baksteen.

Het interieur van het woongedeelte is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere een kamer met gestuukt plafond. Uit panelen samengestelde deuren, vensterluiken en lambrisering zijn in de kamer bewaard gebleven, evenals de met voluutvormig smeedwerk versierde schoorsteen. De vrij kleine opkamer boven de kelder aan de oostkant van het huis bevat nog het originele houtwerk en een bedstede, evenals het trapje dat leidde van de opkamer naar de keldergang.

In de kelder bevinden zich een gewelfd plafond en de pekelbakken voor de kaasproductie. Tussen het woonhuis en de stal loopt een oost-west-gerichte dwarsgang. De zolder met een gebintconstructie is beschoten. Het interieur van het zomerhuis bestaat uit een kamer, een keuken met voorheen de enige stookplaats in huis, een kaasmakerij, een karnhok en een turfhok.

MEER MONUMENTEN

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

Een ‘jong’ gemeentelijk monument is dit woonhuis uit 1911, dat recent aan de lijst is toegevoegd en nauwgezet is gerestaureerd…

Op 21 december 1782 droeg pastoor Mattias Herfkens de eerste mis op in het houten kerkje. Vanaf de straatkant kon…

Dit blok van drie woonhuizen verrees na de brand van 23 juli 1781 in de Schans, ooit een lommerrijke straat.

Het gemeentehuis aan het Marktplein werd op 15 april 1937 geopend door mr. J. Bomans, waarnemend commissaris van de Koningin…

Over de geschiedenis van Het Rechthuis kan men een lijvig boek schrijven. In 1322 wordt de naam Den Uijthoorn voor…

In 1851 legde Marten Pieter Vlaming Kiebert (1833-1884) de eerste steen van dit pand. Vlaming Kiebert was wethouder van Uithoorn…

ALLE MONUMENTEN