Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Openbare lagere school

Boterdijk 185 t/m 195, De Kwakel
Gemeentelijk monument

In mei 1879 werd op enige afstand van de oude school uit 1849 (nu Boterdijk 211), begonnen met de bouw van een nieuwe grotere lagere school voor openbaar onderwijs aan de Boterdijk. De school werd eind augustus in gebruik genomen. De woning van de bovenmeester kreeg nummer 185 en 187.

De school groeide naar 125 leerlingen in 1898. Toch wilde de overwegend rooms-katholieke bevolking van De Kwakel liever een rooms-katholieke school in het dorp. Het kerkbestuur vroeg daarom het gemeentebestuur om de school tegen een schappelijke prijs over te mogen kopen. Alle ouders steunden dit verzoek en ook het gemeentebestuur stond welwillend tegenover het idee. Gedeputeerde Staten torpedeerden echter de verkoop en dus bleef er maar één weg over: het stichten van een eigen katholieke parochieschool, die in 1910 geopend werd.

Vanaf dat moment liep het aantal leerlingen op de openbare school gestaag terug. In 1912 wilde de gemeente de openbare lagere school opheffen. Het kwam echter niet zover, want twintig katholieke ouders stuurden hun kind naar de (openbare) school aan de Boterdijk. Toch viel het doek voor de school op 1 augustus 1913. Het schoolgebouw werd verbouwd om er een aantal gezinswoningen in onder te brengen. De eerste steen is nog steeds in de gevel bewaard gebleven.

De geschiedenis herhaalde zich met de openbare school aan het Kwakelse Pad (De Waterscheer met directeur Wim van Steeden) die later in De Kuil verrees; ook deze moest op grond van een te gering aantal  leerlingen in 2007 het veld ruimen.

MEER MONUMENTEN

Deze boerderij met rieten kap en is van belang vanwege zijn ligging aan de weg.

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

Een woning met koetshuis gebouwd omstreeks 1920, zo beschreef de gemeentelijke monumentencommissie het pand Schans 27 in 1985.

Op 21 december 1782 droeg pastoor Mattias Herfkens de eerste mis op in het houten kerkje. Vanaf de straatkant kon…

Het gemeentehuis aan het Marktplein werd op 15 april 1937 geopend door mr. J. Bomans, waarnemend commissaris van de Koningin…

In 1882 kwam het huidige pand met een grote achtertuin gereed, vlakbij de Nederlands Hervormde Thamerkerk.

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…

ALLE MONUMENTEN