
Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel
Boerderij Aurora
Drechtdijk 137, De Kwakel
Gemeentelijk monument
De boerderij werd in 1995-1997 door toenmalig eigenaar Frank van de Aardweg gerestaureerd. Vanaf 1850 werd gesteggeld over het ontbreken van een goede landverbinding tussen Vrouwenakker en De Kwakel. Pas in augustus 1879 is het plan voor de aanleg van de Drechtdijk inclusief begroting van f. 32.195,- rond. Het ketste af op de kosten! De Uithoornsche Polder besloot om de weg dan maar meer bescheiden van opzet zelf aan te leggen en tol te gaan heffen. In november 1884 is het bestek uitgevoerd voor f. 12.221,33½. Tolgaarder werd de opzichter P.A. Burm, destijds ook veldwachter in De Kwakel.
Boerderij Aurora was bezit van Pieter Könst. Een van zijn kinderen, Catharina, touwt met Jan van Rijn. Zij heeft 1 ha grond waarop begonnen werd met de bouw van een nieuwe boerderij Aurora. Jan en Catharina kregen vijf kinderen, van wie Bertus Aurora in bezit kreeg. Bertus was de kleinzoon van Pieter van Rijn (zie Drechtdijk 89).
Het bedrijf was ongeveer 19 ha groot. Bertus ging in 1921 stil leven en verkocht zijn bedrijf aan Cees Kandelaar uit Noorden. Kandelaar was getrouwd met Gerarda Röling. Hun zoon Gerard nam het bedrijf in 1962 over van zijn vader. Het merendeel (13 ha) van het land van Aurora lag nog steeds aan de overzijde van de Kleine Drecht. Omstreeks 1968 verkocht Gerard Kandelaar de boerderij vanwege zijn zwakke gezondheid en het ontbreken van een opvolger. Het paste prima in de plannen van de Ruilverkavelings-commissie.
De boerderij kwam in handen van Kandelaars zwager A. Straathof. Kandelaar zelf bouwde naast Aurora de woning Nooit Gedacht. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw ging Aurora over in handen van T. van Wijk uit Mijdrecht, die de boerderij in oktober 1994 verkocht aan Frank van de Aardweg.
MEER MONUMENTEN
Emmanuel Brom gaf in 1906 opdracht tot het bouwen van een woonhuis aan de rand van het bovenland en de…
Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…
Aan de rand van de fortgracht die het eiland omsluit waarop Fort aan de Drecht is gebouwd staan de fortwachterswoning,…
Na de brand die op 23 juli 1781 nagenoeg heel Uithoorn in as legde verrees dit huizenblok. Na vele verbouwingen…
Deze boerderij met rieten kap en is van belang vanwege zijn ligging aan de weg.
In 1942 werd de N.V. Uithoornse Combinatie van Beurtschippers opgericht door vijf beurtschippers.
Over de geschiedenis van Het Rechthuis kan men een lijvig boek schrijven. In 1322 wordt de naam Den Uijthoorn voor…