Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Halle Hoeve

Drechtdijk 49, De Kwakel
Gemeentelijk monument

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk bleef kinderloos. Het land lag achter en naast de gebouwen. Na het overlijden van Maria werd de boerderij onbewoonbaar verklaard. Cock Lek restaureerde de boerderij en noemde het de Halle Hoeve.

Binnen zijn nog bouwsporen aanwezig van een huis uit de zeventiende eeuw, dat qua lengteas haaks op de Kleine Drecht stond. De Halle Hoeve is een tweebeukige boerderij. De gevel en een deel van de zijgevel dateren uit circa 1780. Bouwdatum rond 1860 en ligt midden negentiende eeuw. De gevel is als een eenvoudige puntgevel uitgevoerd. De hoofdvorm met de zijbeuk is geworden tot hooihuistype. Het zolderraam heeft een spitsboogbeëindiging met nog originele roede-indeling (Franse invloed).

Naast de voordeur hangt een tegeltableau zoals dit pand als hooihuis was, zeldzaam in deze omgeving. Rond 1880 verdween de verspringing en werd het achterhuis verlengd. Ook de voorgevel werd in steen uitgevoerd die niet werd bepleisterd. In de loop van de jaren is deze gevel door zijn gewicht verzakt, doch met ijzeren trekankers is het geheel wat meer in het lood gebracht.

In 1989 werd bij herstelwerkzaamheden aan de zijgevel van het achterhuis een waterput aangetroffen van vier meter diepte. De put stond eerst achter het huis waarvan de fundamenten nog dwars onder de huidige boerderij liggen. Bij de bouw van een (nieuw) hooihuis rond 1780 kwam deze put mogelijk inpandig te liggen. Bij de ingrijpende renovatie rond 1880 werd een loden pijp van onder uit de put naar vlak onder het maaiveld aangelegd. Van daaruit ging de pijp naar de keuken en werd het water uit de put ‘gezwengeld’. Het water dat nog steeds constant tot op twee meter onder het maaiveld opborrelt is helder.

MEER MONUMENTEN

Het herenhuis uit 1915 opgetrokken in de stijl van de Art Nouveau en bekend als doktershuis, stond in de vroegere…

De eerst bekende eigenaar van deze 17e-eeuwse langhuisboerderij was Huijbert Jansz.

Het tweede kerkje van de Hervormde Gemeente te Uithoorn aan de Amstel staat er sinds 1834. De naam Thamerkerk verwijst…

Deze woning stond bekend als boerderij Door Gods Zegen en was van Jan Leenders. Deze bezat een groot veenbedrijf en…

Emmanuel Brom gaf in 1906 opdracht tot het bouwen van een woonhuis aan de rand van het bovenland en de…

De wachterswoning en halteplaats 43 lag op de lijn Aalsmeer-Uithoorn-Nieuwersluis.

Dit blok van drie woonhuizen verrees na de brand van 23 juli 1781 in de Schans, ooit een lommerrijke straat.

ALLE MONUMENTEN