Foto: Jan Maassen Fotografie
Tekst: Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel

Thamerkerk

Amsteldijk-Noord 1, Uithoorn
Rijksmonument

Het tweede kerkje van de Hervormde Gemeente te Uithoorn aan de Amstel staat er sinds 1834. De naam Thamerkerk verwijst naar het buurtschap Thamen, gelegen ter hoogte van de flats aan de Europarei. Door de vervening en de groeiende waterplassen om hen heen – o.a. het Legmeer- werd het dorpje bedreigd. De inwoners trokken naar de hoger gelegen Vinckebuurt aan de Amstel. Het oude Thamen aan de Dijk ontvolkte en het kerkje was al in de 17e eeuw een ruïne. Het nieuwe Thamen aan de Amstel kreeg in 1663 toestemming van gravin Amalia van Solms om een kerkje te bouwen. Na ruim 200 jaar was het kerkje aan de Amstel bouwvallig ondanks de vele reparaties: de gevel stond los van het gebouw en men vreesde elke storm. De opzichter van Waterstaat keurde de kerk af in 1827. Lidmaat L. van Heusden ontwierp het kerkje en aannemer H. Springer uit Amsterdam bouwde het. De eerste steen op 6 mei 1834 gelegd door de kleinzoon van Jacob de Jong, J. de Jong Schouwenburg, is nog steeds te zien onder het raam van de consistorie. De banken, stoelen, het orgel, de preekstoel, doophek, kroonluchters, klok en uurwerk van de oude kerk werden hergebruikt in de nieuwe. In 2019 stootte de Samen op Weg gemeente de kerk af.

MEER MONUMENTEN

Leeuwarden is een zuivelboerderij met ruim dertig stuks melkkoeien. Het kleinschalige bedrijf voert sportactiviteiten uit onder de naam Poldersport.

Op 21 december 1782 droeg pastoor Mattias Herfkens de eerste mis op in het houten kerkje. Vanaf de straatkant kon…

De Stelling van Amsterdam is eind negentiende en begin twintigste eeuw aangelegd ter verdediging van de hoofdstad. Langs een 135…

Rond 1910 werd deze boerderij bewoond door Gerrit Broere getrouwd met Maria Konst, dochter van ‘Dunne Bertus’ Konst. Dit huwelijk…

Dit pand werd ontworpen door architectenbureau Zanstra, Giesen & Sijmons (1932-1954).

Thamerlaan 17 grijpt terug op een zeer vroeg woningtype.

Sinds de aanleg van de Noord-Zuidroute in 1988 ligt het boerenbedrijf optisch niet meer aan de Drechtdijk die in 1884…

ALLE MONUMENTEN